9 recepten met natto

Nattogerechtjes

1. Nattoveganaise

Ter vervanging van mayonaise, past bij geblancheerde groentjes en salades

1 el natto

1 el umepasta of mosterd

120 ml sojamelk

120 ml neutrale olie

¼ rauwe ui in blokjes

¼ tl zeezout

Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix met de mixer. Zet minstens een uurtje in de koelkast voor gebruik.

2. Natto ‘cheesy’dressing

4 el cashewpasta

(1 ½ el gistvlokken)

8 el sojamelk

(1 tot) 2 el natto

½ tl zeezout

1 teentje grof gehakte look

Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix het tot een gladde massa.

Voor koud gebruik

Bvb als dressing bij salades. Zeer lekker met chinese kool, of bittere sla. Dressing voor een ‘Ceasar’salad.

Voor warm gebruik

Zeer lekker als saus bij verschillende soorten pasta’s oa. Bij een macaroni-ovenschotel. Een beetje extra thijm, nootmuskaat en zeezout brengen het gerecht dan helemaal tot zijn recht.

(Macaroni met gerookte tempeh, bloemkool en prei en gegratineerd met een beetje mochi).

3. Natto-mosterddressing

Lekker bij verschillende salades, geblancheerde groenten zoals daikon of courgette.

2 el graantjesmosterd

1 el natto

1 el rijststroop

½ tl zeezout

6  el olijfolie

1 klein teentje look

½ tl hotoil (=chiliolie) of een snuifje chilipoeder

Meng alle ingrediënten door elkaar met een vork en laat een nachtje staan zodat de smaken zich kunnen vermengen.

4. Japans geïnspireerde natto-dressing

1 el geroosterde sesamolie

2 el shoyu

1 el sesamolie

1 el rijstazijn

1 el natto

Meng alle ingrediënten zachtjes met een lepel door elkaar en laat het een nachtje staan

Gebruik als dressing bij bvb rucola, allerlei slaatjes, chinese kool, rauwe paksoi…

5. Sobaschotel met natto en gerookte tempeh (eenpansgerecht voor 2 tot 3 personen)

Kooktijd 15 tot 20 minuten.

1 pakje (yomogi) soba

1 middelgrote prei (in dunne ringetjes)

2 middelgrote wortels (in dunne halve maantjes)

1 pakje gerookte tempeh (in blokjes van 1 op 1 cm)

2 el sesamolie

2 el geroosterde sesamolie

2 el mirin

4 el natto

4 el shoyu

2 el gembersap

Snuifje zeezout

Beetje bieslook of pijpajuin

Marineer de natto in de shoyu en het gembersap

Zet een grote pot water op het vuur en breng aan de kook.  Voeg een scheutje olie toe en kook de soba gedurende 4 minuten.

Giet de soba af en spoel kort met koud water.

Zet de wok op het vuur en doe er de 2 eetlepels gewone sesamolie bij. Bak de tempehblokjes aan in de olie tot ze goudbruin zien. Doe ze in een apart kommetje zodat de wok leeg is. Doe de geroosterde sesamolie in de wok en fruit de wortels aan gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg er de prei en een snuifje zout aan toe en wok verder gedurende 2 minuten. Voeg dan de soba, mirin, de gebakken gerookte tempehblokjes  en gemarineerde natto en het overtollig vocht van de marinade  toe aan de wok en roer zachtjes om.

Serveer in een pastabord en werk af met een beetje bieslook of pijpajuin.

6. Wokje met prei, mosterd en natto (bijgerecht voor 4 personen)

2 middelgrote prei, in fijne ringetjes

2 el olijf- of sesamolie

2 el sterke (graantjes)mosterd

100 ml sojaroom

Zeezout naar smaak (vb ½ tl)

2 el natto

Stoof de prei aan in de olie gedurende 2 tot 3 minuten. Voeg er het zout, de natto, de mosterd en de sojaroom aan toe. Laat kort zachtjes pruttelen en meng goed.

Serveer als klein bijgerecht naast andere groenten en granenbereidingen.

7. Natto relish

Gebruik: als condiment (1 tl) bij het eten van gekookte granen of bij gebakken tofu

3 el natto

1 el rijststroop

1 el gerst- of rijstmiso

1 el shoyu

½ el gembersap (van geraspte, uitgeknepen gember)

½ middelgrote ui in halve maantjes

4 el fijn gesneden pijpajuin

2 el water

1tl sesamolie

Verwarm de sesamolie en stoof de ui met 2 el water op een zacht pitje gedurende minstens 10 minuten. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe en roer een paar keer zachtjes om. Laat 5 minuten verder sudderen.

8. Natto-rijstkroketje

500 ml (2 cups) voorgekookte rijst

3 el natto

2 vellen nori, in stukjes van 1 op 0,5 cm

½ middelgrote ui, in fijne blokjes

1 tl gembersap (geperst sap van geraspte gember)

zeezout naar smaak

frituurolie

Verhit de frituurolie tot 175°C.

Meng alle ingrediënten en kneed ze tot alles goed aan elkaar kleeft. De smaak moet licht zout zijn. Maak balletjes van het mengsel en druk ze met je handpalm in de vorm van burgers. Druk ze voldoende aan, anders kunnen ze uit elkaar vallen.

Frituur ze per drie stuks, tot ze goudbruin zijn.

 Tip: serveer met gembersojasaus (1 tl gembersap, 2 el shoyu, 2 el water)

Kroketjes lukken het best met een restje granen van de dag ervoor

9. Natto broodsmeersel

250 gr tofu

½ middelgrote wortel, geraspt

3/4 tl zeezout

8 el sterke cheesydressing (4 el cashewpasta, 8 el sojamelk, 3 el natto, 1 grote teen grof gehakte look, ½ tl zeezout)

1 el gehakte peterselie

 Verkruimel de tofu tussen je handen of plet met een vork. Meng met het zout, de geraspte wortel, de peterselie en de cheesydressing.

 Moest het broodsmeersel een beetje droog uitvallen dan kan je er ook nog 1 of 2 el olijfolie aan toevoegen. Het is ook heel lekker ‘nutty’ met tahin in plaats van cashewpasta.

 OPMERKINGEN

 *De hoeveelheden (el = eetlepel en tl = theelepel) zijn afgestreken lepelmaatjes

*Volgens de regels van de kunst moet natto omgeroerd worden om de fermentatie te activeren en dan klit het een beetje samen en vormt het zelfs witte draden. Het mag echter niet meer dan 15 keer omgeroerd worden. Klassiek wordt natto puur uit de verpakking opgegeten met rijst.

*Natto is een schitterend natuurlijk probioticum. Het is niets anders dan gefermenteerde sojabonen. Nattomiso is echter niet hetzelfde als natto.

*Persoonlijk vind ik natto veel smakelijker als het een paar uurtjes gemarineerd werd met zijn smaakmakers (vb shoyu en gembersap) en als er iets aan toegevoegd wordt die de sterke smaak van natto of kan temperen of kan dragen.

*En misschien een cruciale vraag. Waar kan je het krijgen? Volgens mij is het enkel te verkrijgen via de hobbit http://www.hobbit.be. Maw je kan het krijgen (soms enkel op bestelling) in elke natuurwinkel…

’t is een specialleke maar sommige mensen worden echt verliefd op de smaak van natto! Een ware delicatesse…

About these ads
Dit bericht werd geplaatst in Recepten. Bookmark de permalink .

7 reacties op 9 recepten met natto

  1. Natto en Soba…klinkt mooi! Ik ken het (nog) niet maar wil het zeker eens (komen) proeven ! ;)

  2. Deborah zegt:

    Waw, je hebt zitten experimenteren! Ik ga je receptjes zeker een keer testen thuis!

  3. Food Affairs zegt:

    Food Affairs
    Voor goede kwaliteit natto kan U bij ons terecht.
    Wij maken elke week verse natto, alsook tofu, tempeh, seitan, zuurkool en amazake
    Wij werken ambachtelijk en gebaseerd op de traditionele bereidingswijze.
    015/34 69 13

  4. Henny zegt:

    waar zitten jullie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s